Het is mooi, charmant en geeft karakter aan je huis. Maar wat zijn nu de grootste voordelen van houten ramen? We zetten 5 pluspunten op en rij.

1. Uitstekende thermische isolatie

In de eerste plaats willen we dat ramen goed isoleren. Ze mogen met andere woorden niet veel warmte doorlaten. Hoe goed of slecht een raam isoleert, kun je zien aan de U-waarde. Hoe lager dat getal, hoe beter de isolatie. En ja, houten ramen kennen een zeer lage U-waarde! Ramen in hout zijn dus ook goed nieuws voor uw portemonnee.

2. Goede akoestische isolatie

Naast warmte houden ramen ook geluid tegen. Een belangrijk aspect, want het is heel vervelend als je bijvoorbeeld voorbijgangers hoort praten tot in je living. Een goede akoestische isolatie is hiervoor de oplossing. Omdat hout in tegenstelling tot pvc of aluminium vol is in plaats van hol, absorbeert het al veel geluid. Materiaalkeuze is met andere woorden de eerste stap bij akoestische isolatie.

3. Lange levensduur

Hout is duurzaam, maar vergt veel onderhoud. Tenminste, dat zou je denken. Toch kan je door de keuze van de houtsoort het onderhoud tot een minimum beperken. Hout krijgt namelijk een label naargelang de duurzaamheid. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de levensduur naargelang de duurzaamheid. De hoogste duurzaamheidsklasse heeft geen behandeling nodig, de lagere klassen wel.

duurzaamheidsklasse levensduur voorbeeld houtsoort geschikt voor ramen
I meer dan 25 jaar afzelia, afrormosia, iroko
II 15 – 25 jaar dark red meranti, merbau, jatoba
III 10 – 15 jaar sipo
IV 5 – 10 jaar
V minder dan 5 jaar

4. Recycleerbaar

Zowel de vervaardiging als de herstelling van houten ramen kan op een ecologisch verantwoorde manier verlopen. Door te kiezen voor hout met het FSC-label krijg je als consument de garantie dat het hout op een duurzame manier gewonnen is.

Bovendien kunnen de ramen makkelijker hersteld worden bij schade. In tegenstelling tot pvc of aluminium ramen hoef je niet het volledige raam te vervangen.

5. Een likje verf

Het laatste grote voordeel van houten ramen is het feit dat je ze eenvoudig een nieuw uitzicht kan geven. Ze zijn namelijk makkelijk te overschilderen. Zo creëer je snel en voor weinig geld een nieuwe frisse look.

Ben je ook overtuigd of juist niet? Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat het weten in de reacties hieronder.

Tot volgende maand,
Jérôme