Een terras in je tuin is zalig. Op koude winterdagen kan je er genieten van de schaarse zonnestralen. Op hete zomerdagen komt de familie er samen om te barbecueën of de schaduw op de zoeken. Een terras is met andere woorden een plaats van gezelligheid en nieuwe herinneringen.

Die gezelligheid wordt natuurlijk vooral gemaakt door de mensen die het terras betreden. Maar voor  een groot deel komt die gezelligheid ook voort uit het terras zelf. De materialen, belichting en ligging van het terras zorgen elk voor specifieke karakteristieken.

Zon of schaduw, zomer of winter?

De oriëntatie van het terras bepaalt hoe vaak je er kan vertoeven. Terrassen gericht naar het noorden krijgen uiteraard minder zon dan diegene die naar het zuiden gericht zijn. Maar misschien zorgt een terras naar het noorden bij jou voor meer privacy en kijk je er al naar uit om met een vuurkorf en een dekentje de avond af te sluiten?

Naast de oriëntatie beïnvloedt de omgeving eveneens het terras. Alles wat rond je terras staat, zoals bomen of je huis zelf, zorgt voor schaduwen. In de zomer kan dat heel welkom zijn, maar in de winter wil je zo veel mogelijk zonlicht op je terras. Waar je jouw terras plaatst, is dus een afweging tussen zon, schaduw, privacy, zomer en winter.

Vier toppers

Eens de ligging bepaald is, gaan we over tot de aanleg van het terras. Hiervoor kiezen we doorgaans voor een harde houtsoort. Hardhout is in de praktijk meestal tropisch hout van een hoge kwaliteit en met een hoge duurzaamheid. Het vraagt erg weinig onderhoud en gaat decennialang mee.

Er zijn vier houtsoorten die uitermate geschikt zijn voor terrassen: padouk, teak, bankirai en ipé. Deze vier soorten scoren erg goed qua kwaliteit, maar verschillen toch veel in prijs. Bankirai en padouk zijn de goedkopere uitvoeringen, terwijl teak en ipé toch wat duurder zijn.

Uiteraard zijn er nog andere houtsoorten geschikt voor jouw terras. Op de website van Belgian Woodforum kan je snel vinden welke houtsoorten geschikt zijn voor buiten.

Afwerken met een vleugje licht

Bij de aanleg van je terras kan je meteen aandacht hebben voor de belichting. Je kan de bedrading en schakelaars integreren in je terras, zodat alles één mooi geheel vormt. Licht maakt je terras helemaal af. Je denkt er dus best goed over na. Zorg voor warm, wit licht voor de functionele verlichting en plaats strategische lichtbronnen om insecten weg te houden.

Wil je nog wat meer informatie over licht op je terras en in de tuin? Een tijdje geleden ging ik hier wat dieper op in. Wil je meer informatie over de aanleg van je terras? Stuur dan een mailtje naar info@jeromegodderis.be.

Tot volgende maand!
Jérôme Godderis

Foto: StockSnap