Een tuinhuis dient al lang niet meer om enkel spullen in op te bergen. Je kan er alle richtingen mee uit. Van een hippe lounge tot een klassieke fietsenberging. Jij droomt het, ik maak het. Hoe jouw tuinhuis er ook zal uitzien, je volgt altijd een stappenplan. Ik neem je even mee door de belangrijkste fases.

1.Wat is de functie van mijn tuinhuis?

Wil je een klassiek tuinhuis om al jouw werkmateriaal in op te bergen, of is jouw tuinhuis meer een fietsenberging? Maak je een gezellige lounge van het tuinhuis of heb je plaats nodig om de auto te parkeren? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen zal jouw tuinhuis een andere inrichting en grootte krijgen.

2. Heb ik een vergunning nodig?

Eens je weet wat de functie van het tuinhuis is, kan je de afmetingen bepalen. Wie minder dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen heeft en niet hoger bouwt dan 3,5 meter, hoeft geen vergunning aan te vragen. Op de website van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid vind je nog meer informatie over vergunningen voor tuinhuizen.

3. Heb ik elektriciteit en water nodig in mijn tuinhuis?

Het kan handig zijn om licht te hebben in een tuinhuis, maar ook stopcontacten zijn bijna onmisbaar. Een elektrische machine gebruiken in het tuinhuis, een elektrische fiets opladen of een waterkraantje om je handen te wassen… Het kan allemaal als je op voorhand de juiste bedradingen en leidingen legt.

4. Wat is de juiste fundering?

Afhankelijk van de grootte en functie van het tuinhuis, zal je een dunnere of dikkere fundering nodig hebben. Met je fundering kan je er ook voor zorgen dat jouw tuinhuis waterpas staat, ook al heeft de ondergrond een hellingsgraad. De juiste fundering kiezen is met andere woorden een belangrijke stap bij de bouw van een tuinhuis.

5. Welke houtsoort kies ik best?

Zoals steeds is ook de keuze van de houtsoort heel belangrijk. Het bepaalt niet alleen het uitzicht van het tuinhuis, ook het onderhoud en weersbestendigheid verschillen van soort tot soort. Daarom kies je voor een tuinhuis best voor hout met duurzaamheidsklassen één of twee.

6. Is mijn tuinhuis vochtbestendig?

Om te voorkomen dat het tuinhuis ten prooi valt aan opstijgend vocht, kan je best onder de fundering een kunststoffolie leggen. Je kan ook vochtproblemen voorkomen door een stukje hout tussen de bodem en de wanden te plaatsen. Zo komt het tuinhuisje niet in aanraking met de grond en kan het vocht niet opstijgen.

Zo, deze zes aspecten moet je zeker in je achterhoofd houden als je aan een tuinhuis begint. Wil je samen eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuinhuis? Vraag dan een offerte aan via info@jeromegodderis.be.

Foto: Chris Burke