De aanleg van elektriciteit is een grote stap bij een nieuwbouwwoning. Het is dan ook belangrijk dat het met de nodige nauwkeurigheid gebeurt. Daarom is het aangewezen een stappenplan te volgen én je te laten omringen door vakmensen.

Een huis bouwen gebeurt altijd in fasen. En dat is voor de elektriciteit in een nieuwbouw niet anders. We onderscheiden 6 fasen: de voorbereidende fase, slijp- kap- en boorfase, bekabelingsfase, bepleisteringsfase, afwerkingsfase en de controlefase.

In deze blog overlopen we wat er gebeurt in elke fase. Zo weet jij waaraan je je moet verwachten wanneer de elektricien langskomt.

1. Voorbereidingsfase

Een goede elektrische installatie begint met een goede planning. De eerste stap in de voorbereiding is dan ook het uittekenen van een grondplan. Daar duid je aan waar alle stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en alle andere elektrische aansluitingen komen.

Vervolgens teken je op het grondplan welke stopcontacten, schakelaars en lichtpunten op dezelfde kabel kunnen functioneren. Dat doe je door de elektrische aansluitingen met elkaar te verbinden op het plan.

De laatste stap in de voorbereiding is het uittekenen van het grondplan op ware grootte op de muren van het huis.

2. Kappen, slijpen en boren

Eens de plannen gemaakt zijn, volgt het ruigere werk. Het is nu tijd om de sleuven uit te slijpen, te kappen en te boren. Je kan nu duidelijk zien waar onder andere de kabels en schakelaars zullen komen.

De tweede stap in deze fase is het inmetselen van de inbouwdoosjes. Vaak zal een elektricien hier met snelgips werken in plaats van mortel.

3. Bekabelingsfase

In de derde fase gebeurt waar we op zaten te wachten: het leggen van de elektriciteit! Het handigste is om aan de zekeringskast te beginnen en over de vloer naar de sleuven toe te werken. Het is ook belangrijk om in deze fase de kabels op de vloer vast te maken.

4. Bepleisteringsfase

In de bepleisteringsfase zorgen we ervoor dat jouw huis er weer een beetje mooier uitziet. De sleuven worden dichtgemetseld en zo verdwijnen alle kabels in de muren. Vervolgens is het tijd voor het pleisterwerk.

5. Afwerkingsfase

De vijfde fase is de afwerkingsfase. Dit is het moment waarop de schakelaars, stopcontacten, afdekplaten, rookmelders en soortgelijke aansluitingen geplaatst worden. Als kers op de taart plaatsen we de zekeringkast en sluiten we de kabels correct aan.

En klaar is kees. Of toch niet?

6. Controlefase

Toch niet. Om alles af te ronden volgt er nog een laatste controlefase. In deze fase testen we of alles werkt en gaan we via metingen na of alles correct is uitgevoerd. Daarna moet de elektrische installatie nog gekeurd worden. Op die manier zijn wij én de klant zeker dat alles veilig is.

Ga je ook bouwen en wil je meer informatie over de elektriciteit? Stuur dan een mailtje naar info@jeromegodderis.be en ik help je graag.

Tot volgende maand!
Jérôme